Кухня срещу работно пространство – Как да го подредите, за да избегнете дискомфорт?

Архивирано под: Uncategorized| Publicat la 2023-06-29

Слушайте в аудио версия

Външният вид при подреждането на кухнята не е всичко. При избора на мебели и кухненско оборудване трябва да се ръководим преди всичко от практичността. Подреждането на неподходяща работна повърхност може да направи изпълнението на задълженията в нашата кухня тромаво и ограничено.

И така, как да се погрижим храната да не пада непрекъснато на пода и да се затрупваме с купища тенджери?

В следващата статия сме подготвили за вас най-важните аспекти, които ще ви помогнат да организирате функционално и удобно място за вашите кулинарни експерименти.

Каква е оптималната работна повърхност?

Да започнем с размерите.

Основните правила ни казват, че ширината на плота трябва да бъде не по-малка от 60 см – 80 + см, но има и кухни, където ширината достига до 120 см.

Такива разстояния трябва да ви ухажват с комфорта, необходим за приготвяне на любимите ви ястия.

Как, от друга страна, стои въпросът с дължината?

Няма ясен отговор на този въпрос. От някои източници изглежда, че:

До мивката трябва да имаме поне 40 см плот (за предпочитане от двете страни).

До нашия хладилник трябва да има част от плота с размери най-малко 30 см

До печката и фурната секция на плота най-малко 20 см от двете страни.

Обобщено, оптималните размери на работната повърхност трябва да бъдат около 150 см дължина и 60-80 ширина.

Практиката обаче показва, че можем спокойно да се поместим и на по-малки работни повърхности, въпреки че големите ни позволяват да работим много по-свободно.

СЪВЕТ: Ако дължината на вашия плот е силно ограничена, обмислете използването на по-широк плот, за да спечелите ценно работно пространство.

Как да подредите мебели и домакински уреди?

Най-практичното и най-често препоръчвано решение е използването на работния триъгълник.

Работният триъгълник е конфигурация от хладилник, мивка и газов или готварски плот, която ни позволява да се движим по-свободно между уредите, докато готвим. По този начин движенията ни не са ограничени и кухненските дейности не си пречат, което се изразява в лекота и ефективност.

Препоръчителни разстояния:

  • Между мивката и хладилника: 120-210 см,
  • между печка и мивка: 120-210см,
  • между хладилник и печка: 120- 270 см.

Въпреки че работният триъгълник осигурява огромен комфорт при извършване на кухненски дейности, неговият минус е необходимостта от пространство. За съжаление не винаги имаме възможност да разположим толкова голяма работна площ, особено в малките кухни в блок.

Добро решение ли е плотът от двете страни на кухнята?

На всяка цена!

Паралелните плотове се срещат най-често в продълговати кухни, където често е най-практичното решение.

Вторият тип кухни с паралелен плот са кухни с кухненски острови.

Какви са предимствата от използването на паралелна система за плотове?

  • Възможността да държите всички необходими прибори “под ръка” по време на готвене, което не винаги е възможно, ако имате продълговат плот.
  • Запазване на “Кухненския триъгълник”, което се превръща в практичността на нашата кухня.
  • Възможност за локализиране на електронни устройства далеч от източника на вода.

ЗАБЕЛЕЖКА: Уверете се, че разстоянието между два работни плота е поне 120 см, за да осигурите свобода на движение.

Г-образна настройка

Г-образните мебели често се използват в малки, продълговати кухни, където нямаме възможност да използваме плот от двете страни на кухнята.

Основното тяло на плота е по-дългата част, където можем да разположим газовия котлон или готварския плот. По-късата секция пък е спомагателният плот. Елементът, разделящ двата плота, може да се превърне в ъглова мивка, което е интересен начин за аранжиране на често мъртвото пространство, намиращо се в ъгъла на кухнята.

П-образна настройка

П-образната кухненска обстановка се характеризира с голяма площ от шкафове, където можем да разположим работно оборудване. Високата функционалност е определено предимство на тази конфигурация.

Можем да използваме това решение както в големи, така и в малки аранжировки.

В кухни, свързани с всекидневната, елемент, който е част от цялата аранжировка, може да се превърне в кухненски полуостров, който може да служи както за барплот, така и за работен плот.

Забележка: Ако желаете да монтирате мивка на полуострова, съобразете се с прокарването на водопроводните елементи на не повече от 3м от главния водопроводен щранг.

 Едноредова кухня

Едноредовата кухня е решение, което най-често се използва в малки и тесни кухни, но се случва и линейната схема да се срещне в по-големи помещения.

Използването на един ред се счита за най-малко практично, тъй като трябва да изминем най-голямото разстояние между различните уреди, когато готвим.

От друга страна, това решение е много ергономично, тъй като запазва много място в помещението. От друга страна, това спомага за лесното организиране на електрически, водни и газови инсталации, тъй като всички те са разположени на една стена.

Как да съчетаем мивката с работната повърхност?

За да изберете правилно мивка за вашата работна повърхност, трябва да вземете предвид три аспекта:

  • Колко място можете да отделите за мивката?

Ако можете да си позволите да използвате по-голяма мивка – не се колебайте!

Дори ако вече имате съдомиялна машина, по-голямата мивка ще бъде вашият чудесен помощник за дейности като размразяване, изплакване, измиване на големи неща като: тави за печене. Отлични тук ще бъдат мивки с голяма и дълбока купа, мивки с две и една и половина корита, мивки с голям отцедник.

Ако, от друга страна, вашите възможности за пространство са ограничени, препоръчваме да изберете мивка с по-малка площ, за да спестите място на работния плот.

  • Колко често планирате да използвате кухнята?

Също така си струва да предложите тук колко дейности планирате да правите в кухнята си. Ако сте ограничени до прости ястия и готвене на кафе, може да изберете малка мивка. Ако, от друга страна, обичате кулинарните експерименти, чудесен вариант би бил да изберете по-голям модел, както споменахме в параграфа по-горе.

  • Къде планирате да сушите съдовете си?

Мивките с отцедник също ще ви помогнат да изсушите съдовете си веднага след измиване. Това е най-практичното решение, тъй като сушилнята е под ръка. Ако искате да използвате външен отцедник или да поставите отцедника в горния стенен шкаф – можете смело да се откажете от него и да изберете мивка с едно голямо корито или двойна мивка.

ЗАБЕЛЕЖКА: Също така се уверете, че вашата мивка е на безопасно разстояние от електрически контакт.

уреди

Как да организираме пространството около уредите?

Много е важно да запазите място около мивката, хладилника и нагревателния уред.

Всеки от тези уреди трябва да има част от пространството под ръка, за да ви позволи да приберете съставките или предметите, които току-що сте взели от конкретен уред.

Въпреки че не е наказателно, препоръчваме да отделите разстоянието между мивката и нагревателния уред, за да избегнете пръскането на мръсна вода в чиниите.

пространство

За да бъде работата удобна е добре да се погрижим за пространството.

Различните видове декорации изглеждат страхотно на плота, но на практика често заемат ценното ни пространство. От друга страна, те обикновено се замърсяват по време на работа и изискват често миене. По време на нашите кулинарни завоевания е по-добре да се отървем от всичко от плота си, за да можем да използваме пълноценно повърхността му.

Подреждане на приборите

Правилно подредените шкафове ще ни позволят лесно да вземем приборите си и да организираме добре работата си. Като основно правило препоръчваме да държите тежките предмети в долните части на шкафовете, а леките в горните части.

Аксесоари

  Различни приспособления, които ни помагат да отделим и отделим всички прибори и продукти, необходими за готвене на правилното място, ще ни помогнат да организираме добре работата си.

Полезно ще се окаже:

  • отделни контейнери за сухи продукти,
  • товарни кошници,
  • многостепенни чекмеджета,
  • кухненски релси.

 Довършителни работи

Има много аспекти, които ще повлияят на това как ще използваме определена кухня. Преди да започнем да планираме цвета на мебелите и декорациите е добре да се опитаме да визуализираме как ще бъдат всички кухненски дейности, които планираме да извършим.